суббота, 1 октября 2011 г.

Новости - Политика - Moldova ar putea obţine sprijinul Grupului Visegrád Pagini web comandati la www.ivacademy.ru

Moldova ar putea obţine sprijinul Grupului Visegrád
Republica Cehă va oferi Republicii Moldovaa asistenţă pentru dezvoltare până în anul 2017. Programul de cooperare pentru dezvoltare, precum şi posibilitatea de susţinere a ţării noastre în cadrul grupului Visegrád au fost discutate în cadrul întrevederii viceministrului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, şi omologul său ceh, Tomas Dub, aflat într-o vizită de lucru la Chişinău.

Tomas Dub a prezentat prevederile Pogramului de Cooperare pentru Dezvoltare 2011-2017, prin care Guvernul ceh este dispus să implementeze o serie de proiecte în diverse domenii din RM. "Încercăm să ne concentrăm pe asistarea ţărilor din Europa de Est. În cooperarea noastră bilaterală, ne-am convins că Republica Moldova merită şi trebuie ajutată. Ţara dvs. este una dintre cele prioritare pentru Cehia în politica sa de cooperare pentru dezvoltare", a spus Tomas Dub, citat de Serviciul de Presă al Ministerului de externe.

La rândul său, Natalia Gherman a precizat că această asistenţă va spori procesul de implementare a reformelor în ţara noastră şi apropierea de UE. "Cehia a fost mereu alături de RM în procesul de integrare, iar vocea Ministrului ceh de externe, Karel Schwarzenberg, a răsunat în multe instituţii europene în susţinerea noastră. Vom continua valorificarea cooperării bilaterale în această direcţie şi a prevederilor Memorandumului în domeniul integrării europene, semnat toamna trecută de cele două ţări”, a declarat Gherman.

Viceminiştrii au abordat şi problema transnistreană, din perspectiva reintegrării ţării şi stabilirii încrederii între cele două maluri şi au examinat posibilitatea de susţinere a RM în cadrul Grupului Visegrád, preşedinţia căruia a fost preluată de Cehia de la 1 iulie 2011. Menţionăm că acest Grup este format din 4 state central-europene: Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria. Prin declaraţia comună de creare a Grupului, semnată în 1991, ţările respective își asigurau sprijin reciproc în vederea integrării politice și economice în Uniunea Europeană. 

Pagini web comandati la www.ivacademy.ru

Комментариев нет: